May 22, 2025 · 4 min read
De volgende stap in datagedreven asset onderhoud: van data naar dagelijks handelen
Veel wegen, tunnels, bruggen en sluizen in Nederland stammen uit de jaren ‘50, ‘60 en ‘70 zijn inmiddels aan renovatie toe. De onderhoudsopgave van Rijkswaterstaat is geen puur technische uitdaging maar een vraagstuk waarin samenwerking, techniek, beleid, financiering en duurzaamheid samenkomen. Er is een belangrijke rol weggelegd voor het slim implementeren van innovatieve technieken op basis van nauwe samenwerking met marktpartijen.
De rol van datagedreven asset management
Rijkswaterstaat werkt al een aantal jaar samen vijf toonaangevende aannemers binnen het programma Datagedreven asset management (DGAM) aan het implementeren van lessen uit een aantal experimenten die ze gezamenlijk hebben uitgevoerd. Door data en informatie te combineren met domeinkennis ontstaan er actuele en objectieve inzichten die direct bijdragen aan een optimale inzet van schaars technisch personeel.
Om deze inzichten daadwerkelijk te laten landen in het dagelijkse werk van asset engineers, onderhoudsmonteurs en operationeel managers, is een volgende stap noodzakelijk. Binnen deze volgende stap moeten Rijkswaterstaat en marktpartijen rekening houden met het feit dat ieder object uniek is, met een eigen samenstelling van assets, technische staat en gebruikscontext. Dit vraagt om een manier waarop die unieke kenmerken op een gestandaardiseerde wijze worden meegenomen in de vertaling van data naar dagelijks handelen.
De status quo: gefragmenteerd en systeemgericht
Op dit moment werken veel partijen met verschillende systemen. Deze systemen zijn vaak gericht op het gedrag van een asset (of onderdelen binnen een asset): de brug, de sluis, de pompen of de ventilatoren. Ze verzamelen data en bieden inzichten via statische dashboards. Deze dashboards zijn vaak ontwikkeld voor managementrapportages, voor de mensen op de werkvloer leveren geen geprioriteerde informatie waar direct op geacteerd kan worden.
Het resultaat? Een overvloed aan data, maar een gebrek aan actiegerichte inzichten voor de uitvoering.

Brendan Kleer
Strategic Asset Manager
Croonwolter&Dros
"Vanuit de digitaliseringsstrategie van Croonwolter&dros is herbruikbaarheid van de monitoringsprojecten van tunnels, bruggen en sluizen cruciaal. Wij werken voor ieder object met een standaard aanpak op basis van herbruikbare bouwblokken, zo borgen we dat deze projecten snel geadopteerd worden door onze mensen."
Focus op de mens achter de asset
Bij Blockbax geloven we dat de volgende stap in datagedreven asset management niet begint bij techniek, maar bij de mens. Het is van essentieel belang dat een onderhoudsmonteur snel zelf kan beoordelen of een storing urgent is, en wat de beste aanpak is om de storing op te lossen. Dit vraagt om een monitoringaanpak die afgestemd is op de expertise, context en informatiebehoefte van de teams die verantwoordelijk zijn voor het operationele assetbeheer.
Daarom zetten wij in op een selfservice benadering. Een platform waarin gebruikers zelf bepalen welke data relevant is, hoe die gevisualiseerd wordt en welke acties daaruit volgen. Geen afhankelijkheid meer van BI-specialisten of IT-afdelingen om inzichten boven tafel te krijgen.

Sander van Ruijven
Project Lead Digitalization Playbook
Centrum voor Ondergronds Bouwen
"Data uit sensoren of besturingssystemen is waardevol, maar zonder context blijft het een los gegeven. De echte kracht ontstaat pas wanneer we informatie uit verschillende systemen integreren, zodat we inzicht krijgen in het volledige plaatje. Daarbij blijft de mens centraal staan: het is niet de techniek die beslist, maar de professional die met de juiste informatie de juiste keuzes maakt."
Van reactief naar proactief onderhoud
Door data laagdrempelig toegankelijk te maken voor de mensen op de werkvloer, wordt het mogelijk om sneller, slimmer en veiliger te handelen. Afwijkingen kunnen eerder worden gesignaleerd, onderhoud kan risico gestuurd worden ingepland, en storingen kunnen beter worden beoordeeld.
Klaar voor de volgende stap?
De gedeelde ambitie van overheden en aannemers is duidelijk: beter assetmanagement door beter gebruik van data. De uitdaging ligt nu in het verwerken van die data op een manier die aansluit bij het dagelijks werk van de mensen in het veld.
Blockbax helpt organisaties om die vertaalslag te maken. Van statische dashboards naar dynamische werkprocessen. Van gefragmenteerde systemen naar één overzichtelijk platform. En vooral: van data naar dagelijks handelen.
We denken graag mee. Neem gerust contact met ons op.