Monteur van de toekomst - deel 3 March 9, 2022 · 6 min read

Low Code als oplossing voor de twee grootste uitdagingen van grootschalige IoT implementaties

In dit blog zullen we kijken naar de twee meest gebruikte manieren waarop organisaties invulling geven aan het realiseren van hun ambities met IoT toepassingen. We zien organisaties veel gebruik maken van dashboards die door leveranciers van sensoren of hardware worden meegeleverd. Een andere mogelijkheid is een eigen platform (laten) ontwikkelen, wat veelal door grotere organisaties wordt gedaan. In dit blog bekijken we welke uitdagingen deze twee benaderingen met zich mee brengen en hoe Low Code een oplossing kan bieden voor deze uitdagingen.

Engineer of the future

Er zitten toch al dashboards bij?

Een startpunt voor veel organisaties is de standaard dashboards of software gebruiken die meegeleverd worden vanuit de partij die ook sensoren of andere hardware leveren. Deze sluiten vaak goed aan op de desbetreffende hardware en kunnen zonder additioneel ontwikkelwerk ingezet worden.

Hoewel de inzet van deze standaarddashboards kunnen helpen bij snel en tegen lage kosten aan de slag gaan met IoT, zien we organisaties om een aantal redenen snel vastlopen met deze aanpak:

  • Bij nieuwe toepassingen of de inzet van nieuwe hardware zal het aantal dashboards dat gebruikt wordt groeien. Dit kan tot een situatie kan leiden dat eindgebruikers in een (te) groot aantal verschillende systemen moet kijken voor de ondersteuning van zijn / haar werkzaamheden
  • De standaard meegeleverde dashboards of software is vaak niet of nauwelijks aan te passen en in veel gevallen ontbreekt alarmfunctionaliteit om eindgebruikers proactief op de hoogte te brengen van eventuele storingen
  • Het gesloten karakter van dit soort standaard toepassingen maakt het moeilijk of zelfs onmogelijk om de data en inzichten uit de verschillende systemen bij elkaar te brengen

Het vermogen om data uit verschillende systemen bij elkaar te brengen wordt ook wel interoperabiliteit genoemd. Het ontbreken hiervan wordt door McKinsey gezien als één van de belangrijkste uitdagingen van het schalen IoT toepassingen. Hier wordt in veel gevallen geen rekening mee gehouden, met een sterk versnipperd landschap aan dashboards en applicaties als gevolg.

Het heft in eigen handen nemen

Grotere organisaties kiezen er vaak voor zelf een platform te ontwikkelen om zo meer controle te kunnen uitvoeren over hoe hun IoT toepassingen ontwikkeld worden. Tevens kunnen ze zo zelf bepalen hoe data uit de verschillende sensoren / bronnen ontsloten en verwerkt wordt.

Er wordt veelal gekozen voor door ontwikkelen op basis van componenten van bijvoorbeeld Microsoft Azure en AWS of op basis van het zelf integreren van open-source componenten als Kakfa, InfluxDB en Grafana. Deze ontwikkeltrajecten zijn vanwege het technische karakter vrijwel altijd gedreven vanuit IT.

In een eerder blog beschreven we al dat deze aanpak een permanente afhankelijkheid creëert tussen de wensen vanuit de business en het vermogen van een IT team om deze wensen mee te nemen in een ontwikkelproces. Daarnaast wordt deze projecten nog teveel als technologie project opgezet en te weinig als bredere organisatieverandering. McKinsey noemt het ontbreken van het juiste change management als andere grote uitdaging van grootschalige IoT implementaties.

Hoe ondersteunt Low Code organisaties bij succesvolle uitrol van IoT?

De inzet van Low Code is de gulden middenweg tussen standaard- en maatwerk software. Software wordt op maat geconfigureerd, maar middels grotendeels standaard bouwblokken. Bij de ontwikkeling van deze bouwblokken is rekening gehouden met niet-functionele eisen rondom performance, schaalbaarheid en beveiliging zonder dat de configuratie hiervan complex is gemaakt. Door deze manier van ontwikkeling is er volledige controle over het eindproduct zonder dat iedere uitbreiding of wijziging direct een stuk ontwikkelwerk vraagt. Deze aanpak geeft tevens alle ruimte om oplossingen op te zetten op onder de richtlijnen van interoperabiliteit.

Verandermanagement wordt ondersteund door Low Code

Een ander voordeel van de inzet van Low Code is het vermogen samen met de mensen uit de business (zoals engineers, elektro technici, monteurs en asset managers) te kunnen ontwikkelen. Door deze aanpak is de business in staat om zelfstandig hun kennis van assets of bepaalde werkprocessen, te vertalen naar manieren om van data tot waardevolle analyses en inzichten te komen. Een eenvoudige en laagdrempelige manier om zelf met grote datasets aan te slag te gaan helpt bij een brede positionering van IoT implementaties in de organisatie.

Een Low Code aanpak stelt organisaties zo in staat het maximale uit de aanwezige kennis en ervaring van haar mensen te halen. Deze betrokkenheid draagt bij aan een hogere adoptiegraad van nieuwe toepassingen. De nauwe aansluiting van deze nieuwe toepassingen op de business biedt tevens grote kansen voor het verhogen van de efficiency van operationele processen.

De 4 belangrijkste bouwblokken van een IoT toepassingen

In een volgende blog zullen we stilstaan bij de 4 belangrijkste bouwblokken van IoT toepassingen. De aanpak vanuit deze bouwblokken zullen borgen dat alle toepassingen die zo ontwikkeld worden voldoen aan wat McKinsey onder interoperabiliteit verstaat. Wij geloven dat deze aanpak rand voorwaardelijk is voor een duurzame en wendbare architectuur voor het op schaal uitrollen van IoT toepassingen. Door deze aanpak te combineren met Low Code zorgt de betrokkenheid van de business voor de snelste weg naar een blijvend succesvol eindresultaat.

Cheers,

Michel Vermeer
Commercial Director