November 4, 2024 · 7 min read
Versneld naar een ‘one-stop-shop’ voor duurzame energieoplossingen
Zonnegilde is een strategische samenwerking aangegaan met Blockbax voor het opzetten van een ‘control room’ voor het proactief monitoren van alle zonnepaneelprojecten. Hiermee is Zonnegilde in staat om de komende jaren het aantal duurzame energieoplossingen in versneld tempo uit te breiden. Dit wordt gedreven vanuit de ambitie om de organisatie verder uit te bouwen tot een toonaangevende one-stop-shop voor duurzame energieoplossingen.
Nederland wereldkampioen zonnepanelen
In april 2022 kopte de NOS dat er voor het eerst in Nederland een groot deel van de dag meer duurzame elektriciteit is opgewekt dan verbruikt. Voor het eerst zakte de stroomprijs zo ver onder 0 dat sommige mensen betaald kregen om stroom te gebruiken, wat toen nog werd beschreven als een unieke situatie.1 Inmiddels is het begrip negatieve stroomprijs wijdverspreid en is Nederland met 3,5 zonnepanelen per inwoner voor het eerst wereldkampioen zonnepanelen. Vorig jaar is bijna 5 GWp geïnstalleerd, waarmee het totaal opgesteld vermogen in Nederland uitkwam op een kleine 25 GWp.2 Goed nieuws dus, maar het tempo waarin wordt overgestapt op duurzame energie legt ook een enorme druk op ons stroomnet. Ondanks de forste investeringen van de netbeheerders loopt het stroomnet op steeds meer plekken tegen de grenzen aan, waardoor inmiddels duizenden bedrijven op een wachtlijst staan voor een nieuwe aansluiting. Dit probleem wordt alleen maar groter, want de vraag naar ruimte op het stroomnet groeit sneller dan er nieuwe verbindingen kunnen worden gemaakt.3 Als voorbeeld zal het aantal elektrische trucks en bestelwagens de komende jaren explosief groeien om kosten te besparen en aan milieumaatregelen te kunnen voldoen. Zo geldt er vanaf 2025 een nul procent emissiebeleid in de grote steden.4 De duurzame energieoplossingen van Zonnegilde maken deze noodzakelijke groei toch mogelijk. Met een totaalconcept van zonne-energie, energieopslag en laden ondersteunt Zonnegilde klanten in hun energietransitie in tijden van netcongestie en schommelende energieprijzen. Hierbij neemt Zonnegilde de volledige regie voor hun rekening, van het ontwerp en de realisatie tot het beheer en onderhoud, zodat klanten volledig worden ontzorgd.
Innoveren voor groei
Een totaalconcept van zonne-energie, energieopslag en laden is nieuw in deze markt en vraagt om continue innovatie. Samen met partners uit verschillende disciplines moet steeds worden gezocht naar de beste oplossing voor de klant. Dit heeft geleid tot een sterke groei in type installaties en leveranciers, die in een wisselende samenstelling worden ingezet.
Teus Lowerens
Project Manager Digital Organization
Zonnegilde
Zorgeloos geld verdienen met hernieuwbare energie, dat is wat Zonnegilde voor klanten realiseert. Hiervoor is grip op de operatie cruciaal, door proactief te reageren op storingen en real-time inzicht in rendement kunnen wij het maximale uit onze installaties halen voor de klant.
De verschillende leveranciers leveren allemaal hun eigen monitoringssysteem, waardoor een centraal overzicht ontbrak en per systeem moest worden gezocht naar de meest actuele status. Hiernaast zijn deze systemen vaak beperkt in functionaliteit en bieden ze weinig opties voor inrichting naar eigen wens. Zo generen ze wel een grote hoeveelheid storingsmeldingen, maar is het lastig om deze goed te beoordelen en te combineren met de meest actuele meetgegevens. Deze werkwijze zorgde voor een groeiende druk op de serviceafdeling en om deze reden ging Zonnegilde op zoek naar een oplossing waarin de data uit al deze verschillende systemen samengebracht kon worden en waar Zonnegilde zelf de priorisering en opvolging van storingsmeldingen kon bepalen.
Blockbax als ‘control room’
In hun zoektocht kwam Zonnegilde uit bij Blockbax, een configureerbaar data platform voor het monitoren en aansturen van verschillende type installaties. Het platform is ‘low code’, wat in het kort betekent dat er nauwelijks programmeerwerk te pas komt aan de inrichting van inzichten, alarmen en berekeningen. Dit maakt het mogelijk dat de operationele teams van Zonnegilde deze inrichting zelf kunnen doen; zij begrijpen de context van de data vaak het beste en hiermee wordt de belasting op het vaak toch al drukke IT-team geminimaliseerd. Daarnaast is het platform volledig open en niet gebonden aan een specifieke sensortechnologie of hardware leverancier, waardoor je data van verschillende installaties en leveranciers kunt samenbrengen op één centraal platform.
Teus Lowerens
Project Manager Digital Organization
Zonnegilde
We werken met veel verschillende leveranciers en ons aanbod van energieoplossingen groeit, daarom waren we opzoek naar een agnostisch platform met veel flexibiliteit. Met Blockbax brengen we data van al die verschillende installaties samen op één centrale plek. Daarnaast is het platform volledig configureerbaar, waardoor we zonder een lang ontwikkeltraject een oplossing konden neerzetten die precies aansluit bij het werkproces van onze serviceafdeling.
Met Blockbax als ‘control room’ kan de serviceafdeling zich volledig richten op het afhandelen van de juiste meldingen. Dit levert weer inzichten op die gebruikt worden om soortgelijke meldingen richting de toekomst te voorkomen. Daarnaast levert het platform continue inzicht in de output van de zonneparken, ook wel de ‘performance ratio’ genoemd. Zonnegilde maakt contractuele afspraken met klanten ten aanzien van deze output en Blockbax helpt zo bij tijdige detectie van installaties met een te lage output. Dit type analyses werd voorheen maandelijks gedaan, nu is Zonnegilde in staat direct actie te ondernemen.
Een kijk in de toekomst
Zonnegilde verwacht een flinke groei in het aantal zonnepaneelprojecten en andere duurzame energieoplossingen zoals batterijen en laadpalen. Deze zullen allemaal met het Blockbax platform worden gemonitord, zodat ze de hoogste beschikbaarheid en output kunnen realiseren voor klanten. Daarnaast ziet Zonnegilde dat er kansen zullen ontstaan door gecombineerde installaties slim te laten reageren op vraag en aanbod in de energiemarkt, het flexibel kunnen ‘curtailen’ van zonneparken zal hierin een belangrijke rol spelen.
Over Zonnegilde
Sinds 2012 is Zonnegilde uitgegroeid tot één van de grotere landelijke zonnepanelen installateurs voor MKB-bedrijven en vastgoedeigenaren. In 2021 installeerde Zonnegilde 68.000 zonnepanelen door heel Nederland en hiermee komt het totaal geïnstalleerd vermogen op ruim 150 MWp. Naast het realisatietraject ontzorgt Zonnegilde klanten op het gebied van ontwikkeling, financiering en beheer en onderhoud, zodat ze hun PV-installaties zorgeloos kunnen exploiteren. Meer informatie op www.zonnegilde.nl.
Over Blockbax
Blockbax levert een low code Industrial IoT platform voor het verwerken, standaardiseren en analyseren van historische en real-time databronnen. De low code opzet van het platform zorgt ervoor dat monteurs, elektrotechnici en ingenieurs de tools in handen hebben om zelf dit type data te vertalen naar waardevolle inzichten en acties. Het platform wordt door klanten als Croonwolter&dros, Bredenoord en Equans gebruikt voor het monitoren en beheren van diverse assets en energiebronnen met als resultaat minder storingen, lagere onderhoudskosten en hogere klanttevredenheid. Meer informatie op www.blockbax.com.
Bronnen
- https://nos.nl/collectie/13871/artikel/2426225-voor-het-eerst-meer-stroom-opgewekt-met-zonnepanelen-en-windturbines-dan-verbruikt
- https://energeia.nl/nederland-wereldkampioen-zonnepanelen/
- https://nos.nl/artikel/2494525-jetten-wil-bedrijven-mogelijk-verplichten-in-piekuren-minder-stroom-af-te-nemen
- https://ondernemersplein.kvk.nl/vanaf-2025-zero-emissiezone-in-veel-steden/